Repülőorvosi vizsgálat

Repülőorvosi vizsgálat

 

Elöljáróban:
A helyszín: Budapest IX. ker. Gyáli út 17. V. épület
Tel: (06 1) 280-6809
Minden fontos információ megtalálható a honlapon: www.repuloorvos.hu
Az első vizsgálatnak 12.450 forint az ára és csekken be kell még pluszban fizetni a Nemzeti Közlekedési hatóságnak 7900 forintot. Az engedélyt postán küldik ki azt követően, hogy a hatóság megkapták az orvosi vizsgálat eredményét.
Az engedély meghosszabbítása ugyancsak 12.450 forint orvosi költséggel jár, de a hatóság felé akkor már csak 4000 forintot kell befizetni.
Az orvosi engedély 40 év alatt öt évig érvényes, míg 40 év felett két évre adják meg. A szabályozás úgy módosult, hogy aki a vizsgálat idején betöltötte a 37. életévét, annak csak 42 éves koráig adják ki az engedélyt, míg aki nem töltötte be, annak öt év marad a határnap.

"A www.reporvos.hu weboldalon keresztül, vagy telefonon lehet bejelentkezni a Merényi Gusztáv kórház területén külön épületben berendezkedett rendelőbe. Én telefonon jelentkeztem be, és beszéltem Melles doktorral is, aki segítőkész volt már telefonon keresztül is.

A vizsgálat napján fél nyolckor kellett megjelenni, ahol az alap adatok felvétele után azonnal átküldtek a kórház területén, 2-3 tömbbel odébb működő laborba vérvételre, ahol teljes vérkép vizsgálatot végeztek egyébként. Ez volt az egyetlen vizsgálat, amikor el kellett hagyni a reporvosi rendelőt. A vérvétel után visszamentem, és rövid várakozás után Melles doktor megtartotta az első ismeretetést, hogy mi is fog történni. Ez már a könyvtárszobában történt, ahol egyébként repülős folyóiratokat, könyveket lehetett olvasgatni a várakozás alatt, de akár wifi kapcsolat is rendelkezésre állt volna, ha valaki nem bírja net nélkül :-) .
A vizelet vizsgálatot helyben csinálják meg, a minta leadására több óra áll rendelkezésre.
Utána sor került egy vérnyomásmérésre, súly és testmagasság mérésére, EKG vizsgálatra, kilégzés erejének a vizsgálatára, majd visszatértünk a könyvtárszobába. Ezek után a szakorvosok megérkezésekor szólítottak minket egyesével. Sor került szemészeti vizsgálatra, ugyanolyan alapossággal, mint egy sima szemészeti szakrendelésen, majd fül-orr- gége vizsgálatra, megnézték a fogainkat, belgyógyász végigkopogott- nyomkodott, és végül sebész szakorvos is megvizsgált mindenkit, és kikérdezett a panaszainkról.
Közben az ott telepített 5 számítógépen sort kerítettünk az NKH felé az adatközlésre, amit leellenőriztek és kinyomtattak, valamint el is küldték elektronikus formában, ha jól gondolom. A vizsgálatok végeztével egy kis olvasgatás után Melles doktor mindenkivel egyesével megbeszélte a kapott eredményeket, és a fizetés, számla kiállítása után (ez a titkárságukon történt) távozhattunk. A rendelőt kb. 13 óra körül hagytam el, tehát fél napig tartott kb.

Az egész vizsgálatsorozat nagyon gördülékenyen folyt, segítőkészek, kedvesek voltak. Nekem ezzel még nem ért véget itt a dolog, mert korábban vesekövem volt már (és mivel ezt be is vallottam :-), valamint a vesekő kizáró ok,) elküldtek még hasi ultrahangra, amit sajnos a Merényiben nem tudnak megcsinálni, így ezt egy nappal később intéztem el egy magánrendelőben. Persze a magánrendelő nem feltétel, de az ÁEK-ban, vagy akár a diagnosztikai központban csak februári időpontokkal rémisztgettek. Erről a negatív leletet elfaxoltam nekik, és szerintük kb. 10 napon belül várható, hogy a hatóság postán kiküldi az orvosi igazolást.

Ha anyagilag nézzük, akkor nekem (első alkalom) 12 450 HUF volt a vizsgálat, és 7 900 HUF még, amit átutalással vagy csekken kellett fizetni a hatóságnak.
Párom gondolkodik rajta hogy magát siklóernyősnek álcázva ( :-) ) elmegy a vizsgálatra, mert szerinte ennyit megér egy ilyen komplex kivizsgálás, ami ráadásul nem vesz igénybe csak kb. fél napot. Azt hiszem, osztom a véleményét. Ő a hatóságnak persze nem fizetne, neki nem kell a hivatalos papír."

2010.Január

Clicky Web Analytics