A sokk

Siklóernyős elsősegély

Írta:

Bartók Ákos

bartokakos.jpg

Lektorálta:

Dr. Csomai Zita - katasztrófaorvos

"Siklóernyős elsősegély" címmel cikksorozatot indítunk a főbb hátimotoros és siklóernyős balesetek ellátásának módjáról. Szívesen fogadunk fotókat, röntgenfelvételeket, vagy ötleteket a további folytatáshoz.


A sokk

            A vérkeringés megfelelő működése biztosítja a test teljes vérellátását, a tápanyagok és oxigén eljutását a sejtekhez. Ha a keringési rendszer felborul, és a szövetekbe elégtelen mennyiségű oxigén jut, beindul a sokkfolyamat. Ezt okozhatja a szív funkció zavara (pl. szívinfarktus), vagy ha a testben keringő folyadékmennyiség drasztikusan csökken (külső vagy belső vérzés, súlyos hasmenés, hányás, kiterjedt égés). A folyamatot súlyosbíthatja fájdalom, látvány, hanghatások (pl. saját csontjának törési hangja) stb..

            Kezdetben a folyamat szorosan kapcsolódik a kiváltó okhoz, de kis idő elteltével önálló, életveszélyes betegséggé válik. Ezért az elsősegélynyújtó elsődleges feladata a sokk megelőzése, ha ez nem sikerült, a folyamat megállítása, visszafordítása.

 

 

A sokk jelei:

Kialakuláskor:

- szapora pulzus (100/perc felett), viszont kitapintani egyre nehezebb (csökken a vérnyomás)

- sápadt, szürke bőr

- az ujj-körmök nyomás után nem nyerik vissza színüket azonnal

- hűvös, nyirkos bőr

Előrehaladott állapotban:

- gyengeség és szédülés

- émelygés esetleg hányás

- felületes, szapora légzés

Az agy oxigénellátása csökken:

- a sérült nyugtalanná, szorongóvá vagy agresszívé válhat. Feltűnő lehet a korábban jajgató beteg elcsendesedése, környezethez való közömbössé válása

- a sérült levegő után kapkod, légszomja van

- a sérült elveszti eszméletét

- a csukló-pulzus kitapinthatatlanná válik

Végső stádium:

- légzés és vérkeringés leáll

 

Elsősegély lépései:

1, A sérültet nyugalomba helyezzük, és megpróbáljuk a sokkot kiváltó okokat (pl. külső vérzés) gyorsan és eredményesen megszüntetni.

2, A sérültet hátára fektetjük, fejét lehetőleg alacsonyabbra a törzsénél, lábait megemeljük (ha törésre gyanakodunk, akkor fokozott óvatossággal), és alápolcoljuk akkor is, ha nem észleljük rajta a sokk jeleit (így van esélyünk megelőzni). Ezzel javíthatjuk a fej vérellátását, késleltetve vagy megelőzve az eszméletvesztést.

sokk.jpg
sokk fektetés


3, Lazítsuk meg a szoros ruházatot nyakon, mellkason, csípőn.

4, Takarjuk be a sérültet hőtakaróval, kabátokkal, ernyővel, hívjunk mentőt (ne használjunk forró vizes palackot, vagy más közvetlen hőforrást).

5, Ellenőrizzük az ingerekre való reagálást, a légzést és a pulzust folyamatosan, ha leáll alkalmazzunk újraélesztést. Ne engedjük a sérültet fölöslegesen mozogni, enni, inni, dohányozni. Ha szomjúságra panaszkodik, nedvesítsük meg az ajkait, vagy apró kortyokban itassuk (kivéve hasi sérült). Ne hagyjuk felügyelet nélkül, nyugtassuk folyamatosan.

 

Clicky Web Analytics